30 minuten bloeddrukmeting
Een 30 minuten bloeddruk meting is een van de onderzoeken die binnen de praktijk wordt uitgevoerd. Deze meting is een relatief snel – en dus niet zo belastend – onderzoek om uw bloeddruk inzichtelijk te maken.
Afspraak maken
Op vraag van de huisarts of praktijkondersteuner wordt er een 30 minuten bloeddruk meting, in overleg met u, gepland. Op de dag van de afspraak kunt u zich melden bij de balie (voor u in de wachtkamer plaatsneemt).
Het onderzoek
Het onderzoek vindt op de praktijk plaats. De assistente zal de bloeddrukmeter aansluiten. Hiervoor wordt een band om uw bovenarm geplaatst. Daarna verblijft u ruim een half uur in een onderzoekskamer. Gedurende deze tijd wordt uw bloeddruk diverse malen gemeten. Na 35 minuten komt de assistente bij u terug om de meter weer af te koppelen. De resultaten worden uitgelezen en aan uw huisarts of praktijkondersteuner doorgegeven.
Om een goede meting te kunnen doen is het belangrijk dat u zorgt voor
- Een lege blaas; ga van te voren naar het toilet
- Voldoende tijd; het onderzoek zelf kost 35 minuten
- Geen haast voor een volgende afspraak
- Wij raden u aan om loszittende kleding te dragen. Met name bovenkleding (bloeddrukmeter gaat om de bovenarm).
Uitslag
Tijdens de eerstvolgende afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner worden de resultaten met u besproken.
Bij vragen kunt u contact opnemen met één van de assistentes of uw huisarts.
Zelfmeting bloeddruk
Uw praktijkondersteuner of huisarts kan u vragen om een thuis een meerdaagse bloeddrukmeting te doen (zelfmeting). Thuis uw bloeddruk meten is het meest betrouwbaar, omdat u dan het meest ontspannen bent. De bloeddruk thuis is vaak lager dan bij de huisarts (gemiddeld 5 punten lager).
Indien u zelf over een eigen digitale bloeddrukmeter beschikt kunt u deze gebruiken, anders kunt u een bloeddrukmeter lenen van de praktijk. Na de meting kunt u deze online registreren in uw patiëntenportaal en na afloop van de reeks metingen kunt u deze veilig digitaal verzenden naar de huisartsenpraktijk.
U kunt hier meer informatie vinden over de zelfmetingen.
Screening op slaapapneu
Iemand met slaapapneu heeft meerdere ademstops (apneus) tijdens het slapen. Dit veroorzaakt vervelende vermoeidheidsklachten en verhoogt het risico op onder andere hart- en vaatziekten.
Slaapapneu heeft verschillende oorzaken. Een ademstop kan bijvoorbeeld ontstaan doordat de ademhalingsweg wordt geblokkeerd, of doordat de hersenen geen signaal geven om te ademen, waardoor de ademhaling tijdelijk stopt.
Met de OSAsense screening kan uw huisarts slaapapneu makkelijker opsporen. U vult een online vragenlijst in over uw slaapklachten, zodat uw huisarts gerichter kan doorverwijzen. Daarnaast slaapt u thuis een nacht met de OSAsense S18 saturatiemeter. Dit apparaat, ter grootte van een polshorloge, meet het zuurstofgehalte in uw bloed en detecteert daarmee ademstops.
De gemeten gegevens worden automatisch geanalyseerd en teruggekoppeld aan uw huisarts. Als u een verhoogd risico heeft op slaapapneu, verwijst de huisarts u naar een slaapcentrum.
De OSAsense screening bij uw huisarts wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraars en gaat niet ten koste van het eigen risico.
Uitstrijkjes
Uitstrijkjes worden in het kader van het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker gemaakt. U ontvangt hiervoor een uitnodiging van het Bevolkingsonderzoek Nederland. U kunt vervolgens een afspraak maken in onze praktijk voor het maken van het uitstrijkje. Het maken van een uitstrijkje gebeurt door een assistente die hierin is opgeleid.
U wordt verzocht om het oproepformulier met sticker mee te nemen.
Daarnaast is het mogelijk om met de zelfafnameset thuis mee te doen met het bevolkingsonderzoek. De zelfafnameset is een gemakkelijke manier om te onderzoeken of u HPV heeft. U krijgt er een gebruiksaanwijzing bij. Hierin ziet en leest u stap voor stap hoe u de zelfafnameset gebruikt.
Klik hier voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.